Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Το φαγάκι του φτωχού... επετειακά

28η Οκτωβρίου σήμερα και είπαμε να τιμήσουμε το κατεξοχήν εθνικό φαγητό, που ανέθρεψε γενιές και γενιές και έγινε το κυρίαρχο έμβλημα της Kατοχής. Τα φασόλια, "το κρέας του φτωχού", ως είθισται να λέγεται, είναι, όπως όλα τα όσπρια, το φθηνότερο είδος υψηλής διατροφικής αξίας. Στις δύσκολες μέρες της Kατοχής έσωσε πολύ κόσμο! Μαγειρεύονταν τότε με κάθε τρόπο και έμειναν στην ιστορία οι συνταγές για το πώς να αξιοποιήσει η νοικοκυρά ακόμη και τα φλούδια των φασολιών και να φτιάξει από αυτά τη βραδινή σούπα ή ακόμα και κέικ για την οικογένεια.

Θα άξιζε να διαβάσουμε το σχετικό βιβλίο «Οι Συνταγές της… πείνας» (εκδόσεις Οξυγόνο, 2011) της ιστορικού Ελένης Νικολαΐδου με τις ευφάνταστες συνταγές της Kατοχής, όπως και το κεφάλαιο "Σούπερ-μαγείρισσα" από το γλυκόπικρο "Χιούμορ μιας εποχής" του Δημήτρη Ψαθά, του έξοχου αυτού χρονογράφου που κατέγραψε μοναδικά σκηνές από τη ζωή στον πόλεμο και μεταπολεμικά.

Φασόλια χάντρες
Μια εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή αυτού του είδους φασολιού που το βρίσκουμε και κατεψυγμένο και μπορούμε να το μαγειρέψουμε άμεσα χωρίς να το ξεπαγώσουμε.

Υλικά:

•    1/2 κιλό φασόλια χάντρες
•    1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
•    1 καρότο κομμένο σε φετάκια
•    1 ντομάτα μεγάλη τριμμένη
•    1 κόκκινη ψιλοκομμένη πιπεριά
•    μαϊντανό ψιλοκομμένο
•    λάδι
•    αλάτι
•    πιπέρι
•    πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)


Εκτέλεση:
Βάζω στην κατσαρόλα όλα τα υλικά εκτός από τα φασόλια να τσιγαριστούν και στο τέλος ρίχνω και τα φασόλια. Προσθέτω τόσο νερό ώστε να σκεπάζονται και τα βράζω σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου