Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Κρασόμελο, ρακόμελο και...τα τοιαύτα!

Τι πιο ωραίο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα και για το κρυολόγημα από ένα ζεστό κρασόμελο ή ρακόμελο ή -γιατί όχι;- και ουισκόμελο;

Η βασική συνταγή είναι το οινοπνευματώδες,(κρασί, ρακή ή ουίσκυ-αυτά έχω δοκιμάσει) στην ποσότητα που χρειαζόμαστε ανάλογα με τα άτομα που θα το καταναλώσουν, λίγες κουταλιές μέλι, ένα-δύο ξυλάκια κανέλα, λίγο τριμμένο γαρύφαλλο. Όλα σερβίρονται ζεστά, αλλά περί γούστου...

Η κλασική συνταγή κρασόμελου:
Βάζουμε σε μία κατσαρολίτσα ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί και μόλις πάρει μια βράση προσθέτουμε 1-2 ξυλάκια κανέλας(προσοχή, γιατί πικρίζει), 1-2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο και 5-6 κουταλιές μέλι. Ανακατεύουμε για 2΄-3΄ και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε σε κανάτα ή κατευθείαν σε μεγάλες κούπες.

Για το ρακόμελο ή ουισκόμελο χρησιμοποιούμε μικρότερη ποσότητα -εννοείται!- ρακής ή ουίσκυ, το οποίο  ζεσταίνουμε και κατεβάζοντάς το από τη φωτιά, ρίχνουμε μέλι, λιγότερο και πάλι (1 κουταλάκι του γλυκού για 3-4 κουταλιές ρακής ή ουίσκυ) και ελάχιστη κανέλα προαιρετικά. Η ρακή και το ουίσκυ έχουν πολύ αλκοόλ και δεν πρέπει να βράσουν για να μην γίνουν αυτά, κι εμείς μαζί τους, παρανάλωμα!

Τώρα, για όσους θέλουν να μεταμορφώσουν το κρασάκι τους σε γκλουβάιν(gluhwein), το γερμανοαυστριακόν, και να εντυπωσιάσουν την παρέα τους, βρήκα μια συμπαθητική συνταγή, αλλά η φαντασία μπορεί πάντα να συμπληρώσει...

Gluhwein

1 μπουκάλι κόκκινο κρασί 
μισό λεμόνι
μισό πορτοκάλι
1 μανταρίνι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ή και λιγότερο ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
2 αστεροειδείς γλυκάνισους
2 - 3 γαρύφαλλα
1 πρέζα φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1/2 φλιτζάνι νερό


Εκτέλεση: Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα και βράζουμε για 3΄-5΄. Αφαιρούμε ή σουρώνουμε, σερβίρουμε το κρασάκι σε κανάτες ή μεγάλες κούπες.
Σημείωση: Σε άλλες συνταγές που βρήκα, βράζουμε όλα τα υλικά εκτός του κρασιού για 15΄-20΄ και μετά προσθέτουμε το κρασί χωρίς να το βράσουμε για να μη χάσει τη σπιρτάδα του. Επίσης, εναλλακτικά προσθέτουμε κόκκους πιπεριού και κάρδαμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου