Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η έμπνευση




 Η αγάπη μου για τη μαγειρική και κυρίως για τη ζαχαροπλαστική, η περιέργεια να εξερευνήσω όλους τους γαστριμαργικούς δρόμους και η χαρά της προσφοράς ενός ωραίου εδέσματος σε αγαπημένα πρόσωπα ενέπνευσαν τούτο το διαδικτυακό ταξίδι.

Ο καλοφαγάς και καλοπερασάκιας Αλέξανδρος Δουμάς (Alexandre Dumas) ο πρεσβύτερος (1802 - 1870), ο περίφημος του Κόμη Μοντεχρήστου, των 3 σωματοφυλάκων, της βασίλισσας Μαργκό είναι κι ο δημιουργός ενός λεξικού τροφών και φαγητών (“Mon Petit Dictionnaire de Cuisine”). Αξίζει να διαβάσετε τον πρόλογο του λεξικού σε μετάφραση στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Περίπλους. Πρόκειται για ένα χιουμοριστικό, πνευματώδες, σύντομο ταξίδι στην ιστορία των γεύσεων και των γαστριμαργικών απολαύσεων που ξεκινά από τη λαιμαργία της Εύας και της Περσεφόνης και καταλήγει στα καλύτερα εστιατόρια και τους σεφ της εποχής του. Ο Δουμάς που έφαγε κυριολεκτικώς και μεταφορικώς περιουσίες στο καλό φαΐ και στη διασκέδαση(στο «παλατάκι» του κάθε γεύμα κρατούσε τουλάχιστον 5 ώρες, διότι κατά τη διάρκειά του κατέφθαναν συνεχώς καλεσμένοι) υποστηρίζει με μία διάθεση, νομίζω, χιουμοριστική ότι μόνο ο άνθρωπος του πνεύματος ξέρει να τρώει («l'homme d'esprit seul sait manger»). 

Πάντως η ενασχόληση με την τέχνη της κουζίνας αναπτύσσει νου και φαντασία και γεννά ευγενή συναισθήματα, ενώ η ικανοποίηση του μάγειρα από την ευχαρίστηση και τα καλά λόγια αυτών που δοκιμάζουν τα εδέσματά του συγκρίνεται με αυτήν που απολαμβάνει ένας καλός συγγραφέας, ένας ζωγράφος ή ένας σκηνοθέτης από το κοινό του.

6 σχόλια:

  1. καλά λόγια έχουμε κ για το δημιουργό αυτού του ιστολογίου! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο δημιουργός είχε καλή δασκάλα! Σ΄ευχαριστώ, Μαρία μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως ξεχωρίζει η καλλιεργημένη μαγείρισσα. Μέχρι και λογοτεχνικά tips περιλαμβάνει στις αναρτήσεις της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να΄σαι καλά, Αμαλία μου. Συνδυάζουμε το μορφωτικόν μετά του τερπνού και ωφελίμου! Γεύση με γούστο και άποψη-θέλω να ελπίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλορίζικο!!! Περιμένουμε πολλά εμπνευσμένα και καλο...φάγωτα κείμενα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σ'ευχαριστώ πολύ, Αγάθη μου! Σκοπεύω να μαγειρέψω...πολλές και διαφορετικές ιδέες. Ευπρόσδεκτα τα σχόλια και οι συνταγές. Αν έχεις και καμιά ωραία κυπριακή ευπρόσδεκτη κι αυτή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή