Επ’ ευκαιρία της Κυριακής των Βαΐων, ένα φαγάκι
πεντανόστιμο, εύκολο, που γίνεται με πολλά είδη ψαριού και όχι μόνο αυτή την
εποχή, αλλά όλο το χρόνο. Η συνταγή αποτελεί συνδυασμό διαφόρων σχετικών
συνταγών με προσθαφαιρέσεις λαχανικών και μπαχαρικών, αλλά πάντοτε υπάρχει και
η περαιτέρω έμπνευση για παραλλαγές και πειραματισμούς.
My πλακί
• 1 κιλό ψάρι φέτα (μπακαλιάρο, γλαύκο, παγκάσιους) φρέσκο ή κατεψυγμένο
• 2 μεγάλες πατάτες
• 2 μέτριες ώριμες ντομάτες
• 2 πιπεριές πράσινες κέρατο
• 1-2 κρεμμύδια
• 1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή σκόνη σκόρδου
• μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• αλάτι, πιπέρι και πάπρικα προαιρετικά για τις πατάτες
• 1/3 ποτηριού νερό
Πώς το κάνουμε:
1. Ξεπλένουμε καλά το ψάρι.
2. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και το σκόρδο.
3. Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες και προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, την ζάχαρη και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε το μίγμα.
4. Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ και τοποθετούμε τις πατάτες λαδώνοντάς τες και ρίχνοντας επάνω τους αλάτι, πάπρικα και το κρεμμύδι σε μεγάλες φέτες.
5. Απλώνουμε από επάνω τις φέτες του ψαριού. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό.
6. Φουρνίζουμε στους 160 βαθμούς για 1 μιση ώρα.
My πλακί
• 1 κιλό ψάρι φέτα (μπακαλιάρο, γλαύκο, παγκάσιους) φρέσκο ή κατεψυγμένο
• 2 μεγάλες πατάτες
• 2 μέτριες ώριμες ντομάτες
• 2 πιπεριές πράσινες κέρατο
• 1-2 κρεμμύδια
• 1-2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ή σκόνη σκόρδου
• μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι ζάχαρη
• αλάτι, πιπέρι και πάπρικα προαιρετικά για τις πατάτες
• 1/3 ποτηριού νερό
Πώς το κάνουμε:
1. Ξεπλένουμε καλά το ψάρι.
2. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και το σκόρδο.
3. Τρίβουμε στον τρίφτη τις ντομάτες και προσθέτουμε τις πιπεριές ψιλοκομμένες, αλάτι, πιπέρι, το σκόρδο, την ζάχαρη και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε το μίγμα.
4. Λαδώνουμε καλά ένα πυρέξ και τοποθετούμε τις πατάτες λαδώνοντάς τες και ρίχνοντας επάνω τους αλάτι, πάπρικα και το κρεμμύδι σε μεγάλες φέτες.
5. Απλώνουμε από επάνω τις φέτες του ψαριού. Περιχύνουμε με τη σάλτσα ντομάτας. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό.
6. Φουρνίζουμε στους 160 βαθμούς για 1 μιση ώρα.
Κυριακή των Βαΐων - Ιερουσαλήμ
Ιερουσαλήμ σημαίνει «πόλη της ειρήνης». Η
πόλη που συνδέθηκε με μεγάλους βασιλείς αλλά και με την είσοδο του θεανθρώπου
στα πάθη και στο δρόμο για τη λύτρωση του κόσμου. Κρατάω μόνο δυο στίχους ενός
τραγουδιού παλιού, αγαπημένου, σε ελεύθερη μετάφραση: «τι αξίζουν οι
κατακτήσεις όλου του κόσμου χωρίς την αγάπη;». Με αυτό το μήνυμα, με αυτή την
ελπίδα κι ευχή, της αγάπης και της ειρήνης, σας εύχομαι Καλό Πάσχα.
σ΄ευχαριστούμε , Βίκυ!
ΑπάντησηΔιαγραφή